A Horgász Egyesületek B.A.Z. megyei Szövetsége 1993-ban alakult, a MOHOSZ  B.A.Z. megyei Intéző Bizottsága utódszervezeteként! Az átalakulást az Erdészeti Dolgozók H.E. , DIGÉP H.E. ,Vásárhelyi H.E. , Vízügyi Dolgozók H.E., kezdeményezte. A lépés helyességét az elmúlt 23 év eredményei igazolják! Küldetésünk a horgász társadalom érdekeinek képviselete, érvényesítése és a horgászsport népszerűsítése. 

Ennek érdekében a következő tevékenységeket végezzük:

- a tagok, az egyesületek és a horgászok közötti együttműködés elősegítése, a kapcsolatok koordinálása,

- horgászvizek tartós és felelős hasznosítása, a horgászat gazdaságának fejlesztése, horgászati célú halgazdálkodás gyakorlati folytatása

- a horgászattal, a természet és a vizek védelmével, kapcsolatos gyermek- és ifjúságnevelés, ismeretterjesztés,

- a horgászsport, versenyek szervezése, a horgász- és a versenyzői utánpótlás biztosításának elősegítése,

- a természet és a vízi környezet védelme, a vízpartok rendben tartása, környezetvédelmi tevékenység végzése,

- a természetes vízi halállományok mennyiségi és minőségi növelése, a telepítésekhez és visszatelepítésekhez őshonos halfajok nevelése, a horgászszervezeti halbeszerzési és telepítési koordinációs feladatok ellátása,

- kedvező és a horgászok számára kedvezményes horgászati feltételek biztosítása a Szövetség, a tagok és az egyesületek hasznosításában lévő vízterületeken.

Jelenleg 49 horgász egyesület a tagunk összesen cca. 20.000 fő horgásszal és 3.300 ha vízterülettel. Ebből saját kezelésű víz a Hámori tó, a Monoki és Rakacai víztározók. A Rakacai víztározó és a Csorba tó partján rendelkezünk horgásztanyákkal, valamint a Rakaca tározó mellett két halnevelő tóval, ahol saját telepítésre nevelünk halat. 10 fő társadalmi halőrünk és 4 fő halászati ellenőrünk és 2 fő adminisztratív munkatársunk van.

Mint a megye egyik legnagyobb, hanem a legnagyobb civil szervezete a jövőben aktívabb szerepet kívánunk vállalni a város és a megye társadalmi életében, a szigorúan vett horgászsporton túlmenően a vízi környezet megóvása, a vízi turizmus fejlesztése és tematikus rendezvények szervezése területén is. Ennek érdekében igyekszünk élő együttműködést kialakítani a város és a megye meghatározó személyeivel és szervezeteivel.