Főoldal » 2017 » Augusztus » 6 » I. HEBOSZ IFJÚSÁGI HORGÁSZVIADAL - FILMES BESZÁMOLÓ
15:50
I. HEBOSZ IFJÚSÁGI HORGÁSZVIADAL - FILMES BESZÁMOLÓ

A Horgász Egyesületek BAZ megyei Szövetsége bekapcsolódott a MOHOSZ ifjúságnevelő programjába! A program egyik állomása az a horgászviadal, amely céljai közt egyikként az Országos Ifjúsági Horgásztáborba kvalifikálja a megye legügyesebb horgászait! Az ifjúsági horgászviadal egy kiváló kezdeményezés, itt nemcsak a vízparton kell 3 óra alatt a legtöbb halat megfogni, hanem ügyességi vetélkedők adta feladatokat is sikerre kell vinni! Ez az összetett verseny nem ismeretlen azok számára, akik már részt vettek országos ifjúsági táborban!  

 

A megújult HEBOSZ kiemelten foglalkozik, a megyei horgásztársadalom egyik tartópilléreként tekint az utánpótlás nevelésre! Tennivaló és feladat akad is bőven! Szerencsére a megyében számos kiváló kezdeményezés született már, egyik másik évek óta sikeres! Ám az utánpótlás nevelés földrajzi értelemben elég diverz! Egyes területeken nem igazán valósulnak törekvések az irányba, hogy a gyermekek a horgászatot válasszák hobbiként, akár sportként, de így a már horgászó gyermekek tudásának ápolása bővítése, élményvágyuknak kielégítése sem valósul meg! A szövetség itt lép be a képbe s már ez évben elkezdet dolgozni azon, hogy több program és verseny, tábor álljon a fiatalok rendekézésére! Egyik részről támogatási pályázatot írt ki tagegyesületei részére, amely segítségével a szűkösebb anyagi háttérrel gazdálkodó, de aktív egyesületek is szervezhetnek horgásztábort, versenyeket kifejezetten az gyermekek és ifjúkorúak részére. Másrészt a viadallal egy központosított programot hozott létre, amire a megye minden részéről érkeztek résztvevők!

Az ifjúsági Horgászviadalt szövetségünk a nyár derekán július 23-án szervezte meg a Szerencs mellett elterülő Árpád-Hegy Horgásztavon! A viadal idén két feladatrészből állt! Egy 3 órás horgászversenyen és egy célba dobó bajnokságon kellett bizonyítani! Jövő évben ezt további feladatokkal fogjuk kiegészíteni, de nem csak versenyekkel, hanem érdekes bemutatóval is készülünk majd a fiataloknak! A tó, az Árpád-Hegy Horgásztó maga egy gyöngyszem, amely a legkiválóbb hely a versenyek és ifjúsági rendezvények szervezéséhez!

Az egyesületek részéletes kiírásból ismerhették meg a rendezvényt s maguk delegálhattak fiatalokat arra! 16 gyermek és ifjúsági horgász regisztrált a verseny reggelén, miután Dr. Kovács Gy. Zoltán a HEBOSZ elnöke megnyitotta azt! Ezt egy technikai tájékoztató követte, melyet a z Ifjúsági és Versenybizottság tartott meg. Ismertették a viadal programját, ismertették a szabályzatokat, a sorsolás menetét és bemutatták azokat a díjakat, amikért a verseny zajlott!

A jelentkezőket, koruk alapján két kategóriába soroltuk U15 és U18 kategóriába. Az U18 divízió első 3 helyezett versenyzője részvételi jogot  nyer az országos horgásztáborban, míg a kicsik a 15 év alattiak első 3 helyezettje a 2018-as HEBOSZ megyei horgásztáborban vehetnek majd részt térítésmentesen!

A viadal első versenyszám a horgászat volt, 3 óra alatt kellett minél több halat fogni. Technikai megkötés is életbe lépett, rakós bottal nem lehetett horgászni.  A tó igazán gazdag és sokszínű élővilággal bír. A megfogható halak közül majdnem mindenki a pontyok megfogására készült, hiszen azokból már egyet megcsípve is jelentős előnyre lehet szert tenni! Matchbotok bújtak elő a táskákból, úszók repültek sorra mélységmérésre!  A matchbotok mellett sokan készültek ezért spiccbottal is hosszabbal és rövidebbel egyaránt!

A verseny pontban kilenckor dudaszóra indult, s mindenki a már az etetési időszakban megalapozott helyére dobta be úszós szerelését! Aztán csend! Az első órában az fogott halat, aki spiccbottal kezdett el horgászni, sokan maguktól váltottak az első óra után látva hogy a szomszéd, ha kicsi is, de halat fog, mások a szülői vagy edzői javaslatra, de feladták a többszörösen átgondolt taktikát. A pontyok ugyanis messze a tó közepén lehelyezkedő bólyasor mentén élvezték a langyos víztetőt!

 Az utolsó két óra már csak a spiccbotokról szólt, az ifjúsági kategória 6 versenyzője sem erőltette már a matchet. kemény küzdelem indult el az dekákért! Egy beugró keszegért már bónuszhalra tekintettek!

A mérlegelés során a pár dekától az egy kilóig mérlegeltek a fiatalok, sokan megtanulták azt a leckét, hogy az otthoni elgondolásokat felülírja a jelen helyzet, amikor is minden hal számít, s azt kell horogra csalni, ami éppen előttünk van!

A horgászverseny után kis szünetet tartottunk, mialatt mindenki sikerrel összepakolta felszerelését! Az igényesen kialakított fedett közösségi téren vártuk ismét a fiatalokat, ahol egy hűsítő jégkrém mellett a következő versenyszám szabályismertetésébe kezdtünk! A célba dobás egy mai is aktív versenyszám a horgászsportban, amiben a magyarok ugyancsak eredményesek!  Sporttörténettel és a legnagyobbak megemlítésével kezdődött a célba dobás! Az Ahrenberg célba dobás szabályait követtük, ezzel ismerkedtek a fiatalok a kijelölt pályán!

Az újdonság erejével ható feladat nagy siker volt! Első körben azonnal a felnőttek dobtak párat, nagyon gyorsan mini házi kupa alakult ki köztük! Majd névsor szerint szólítva érkeztek párosával a korkategóriák versenyzői! Sokan meglepődtek saját ügyességükön vagy szembesültek azzal, hogy van még mit gyakorolni! A pontos dobás elengedhetetlen része a sikeres horgászatnak, így ezt követően a MOHOSZ támogatásából megkapott célba dobó felszerelést a lehető legtöbb rendezvényre eljuttatjuk!

A célba dobásban az alábbi eredmények születtek:

U15 Korkategória

 1. TÍMÁR FERENC 36 pont
 2. ÚJVÁROSI TAMÁS 26 pont
 3. BAKK MÁRTON 26 pont
 4. KARDOS ÁDÁM 24 pont
 5. ENYEDI DÁNIEL 22 pont
 6. KROKAVECZ JÁNOS 18 pont
 7. BOLDOGH BENEDEK 12 pont
 8. DERJÁN BENCE 8 pont
 9. MONOKI BENJÁMIN 6 pont

U18 Korkategória

 1. KÉRI DOMINIK 48 pont
 2. TAKÁCS ÁKOS 34 pont
 3. KISS ÁDÁM 28 pont
 4. SZABÓ BOTOND 22 pont
 5. NÁNÁSI ÁRPÁD 20 pont
 6. KROKAVECZ ISTVÁN 14 pont

Az ügyességi verseny után az ebéd elfogyasztásához ültek asztalhoz szülők és versenyzők egyaránt!  Az eredmények összesítése és kiértékelése az ebédidő alatt megtörtént, az eredményhirdetés következett!

Dr. Kovács Gy. Zoltán a HEBOSZ elnöke megköszönte a részvevők jelenlétté, a sportszerű versenyzést, méltatta a szervezők munkáját és biztosította a szülőket, kísérőket, hogy a szövetség ezután még szorosabbra kívánja venni a kapcsolatot az ifjúsági horgászokkal, táborral és gyermekeknek szóló versennyel készül a jövő évben is!

Az eredményeket a versenybizottság képviseletében Mezei László ismertette, a díjakat Dr. Kovács Gy. Zoltán és Balázs Zoltán elnök Urak adták át! Senki sem tért haza üres kézzel, minden versenyző kisebb ajándékokat kapott, a 4. 5. 6. helyezettek mindkét kategóriában ajándékcsomagot kaptak, melyet köszöntünk a felajánló Balázs Zoltánnak, a Hangony Völgye SHE elnökének! A kategóriák dobogósait pedig érmekkel és serlegekkel díjaztuk!

A rendezvényt örömteli arcokkal gazdag csoportképek elkészülése zárta, a nap végére a fiatalok már nem voltak idegenek egymásnak, kézfogással a viszontlátás reményével búcsúzkodtak, amely nagyon jó képet fest a jövőről, ahol egy nagy létszámú ifjúsági közösség jön létre, mint a versenysport, mind a horgászkultúra jövőbeli fennmaradásáéért!

Köszönjük az I. HEBOSZ Ifjúsági Horgásztábor sikeréhez felajánlott támogatásokat! Sándor Ferenc tógazdának, hogy biztosította a program megrendezéséhez szükséges teret, valamint a finom ebédet, mellyel a verseny teljes mezőnyét és segítőket is megvendégelte! A különdíjak felajánlását Balász Zoltán elnök Úrnak! Minden versenyzőt minőségi etetőanyagokkal jutalmaztuk, melyhez segítséget a Maros Mix Kft. nyújtott! Köszönettel tartozunk a tagegyesületeknek és a szülőknek, akik biztosították az induláshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket, akik támogatják a horgászpalánták fejlődését!

A Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetsége megújult erővel, egy új szakma stábbal már most elkezdte a jövő évi verseny és ifjúsági programsorozat megtervezését kidolgozását, ahová jövőre még nagyobb számban még gazdagabb programokkal várja a megye gyermek és ifjúsági horgászait! A MOHOSZ által szervezett országos versenyeken való indulásokat is támogatja, amivel megalapozni kívánja a jövő versenyhorgász táborát!

A viadalon nyújtott szakmai munkát köszönjük a HEBOSZ Ifjúsági és Versenybizottságának, valamint Mezei Bencének! 

 

 


 

Kategória: SZÖVETSÉGI HÍREK | Megtekintések száma: 232 | Hozzáadta:: vaskogergely | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
A uCoz technológiájával