Főoldal » 2016 » Szeptember » 14 » INTERJÚ FARKAS JÁNOSSAL, AZ ELSŐ METHOD OB GYŐZTESÉVEL
11:35
INTERJÚ FARKAS JÁNOSSAL, AZ ELSŐ METHOD OB GYŐZTESÉVEL

2016-ban első alkalommal került megszervezésre olyan feederbotos országos bajnokság, amely alkalmával a method technikára épülő versenyszabályzat adta keretet! A helyszínt a Maconkai-víztározó biztosította annak is a gáti szakasza. A versenyt két külön nap két fordulóban bonyolította a Országos Versenyhorgász Bizottság (OVHB). A versenyről további részletek és beszámoló a MOHOSZ weboldalán olvasható! Írásunkban mi most a győztesre szeretnénk fókuszálni, aki hibátlan horgászattal 2 ponttal nyerte meg az első method OB-t! Janival barátja és támogatója Mizser Csaba készített interjút, amely által szerettünk volna betekintést nyerni, s tovább is adni, mi volt a siker kulcsa!

 

INTERJÚ FARKAS JÁNOSSAL


(Mizser Csaba) Mióta horgászol, hogy kezdtél el pecázni?
(FARKAS JÁNOS) Kb. 10 éves koromban mentem ki először a Hernádra a barátommal és a nevelőapjával. Kishal szelettel pecáztak, két szép domolykó mellett egy balin is beakadt. Csodálattal telve néztem, ahogy fogták a halakat. Teljesen megfertőződtem. Édesapámtól  - aki egyébként nem horgászott soha életében - kikönyörögtem egy pecabotot, amit a Zsarnai piacon vett meg nekem, egy pöpec kis orsóval együtt. Bár a felszerelés csúcskategóriásnak koránt sem volt nevezhető, ettől függetlenül minden nap a kezemben volt, még otthon is azt szorongattam. 

(Mizser Csaba) Hogyan került képbe a versenyhorgászat?
(FARKAS JÁNOS) Nem tudom pontosan, valamikor 7-8 évvel ezelőtt a Verba-tanya egyéni horgászversenye volt az első megmérettetésem. Elég jól helytálltam, úgy gondoltam nekem ezt folytatnom kell, és különben is a helyikockatavakon már untam a pecát. Új vizek, új emberek megismerésére vágytam, remélve, hogy gazdagíthatom horgásztudásomat!

(Mizser Csaba) Csak a feeder?
(FARKAS JÁNOS) Igen, kizárólag a feeder. Medium light-tól, az extra heavy-ig, bármelyiket szívesen lógatom be. Az interneten olvasott cikkek, megtekintett videók teljesen magával ragadtak, nem lehetett más az utam, a „módszer” lett a sorsom. Első feeder botomat apósomtól kaptam, mit mondjak, nem okozott csalódást a netes élmények után. Sőt! Nem lehetett kérdés, ez az én utam. Azóta persze számtalan gyártó, megannyi botja megfordult a kezemben. Mindig van új a Nap alatt! 

(Mizser Csaba) Hogyan készültél az ob-re?
(FARKAS JÁNOS) Az Országos Bajnokságra való felkészülést a MaconkaBarátai versenysorozattal, valamint egy-egy itt megejtett tesztpecával oldottuk meg Valkó Tamás és Mizser Csaba barátaimmal, csapattársaimmal. Úgy éreztük, a horgászatok során egyre jobban letisztul a taktikánk, ami ezen a vizen eredményes lehet. Ez be is bizonyosodott a Haldorádó által rendezett methodfeederkupán, ami OB előversenyének volt tekinthető Jómagam megnyertem a versenyt, Valkó Tamás csapattársam pedig az összetett negyedik helyen végzett.

(Mizser Csaba) Hogy tetszett maga az Ob?
(FARKAS JÁNOS) Az OB egy csodálatos élmény volt számomra, emléke egész életem során elkísér majd. Nagyszerű érzés volt olyan feeder ikonokkal egy mezőnyben versenyezni, mint a Novák, a Döme, Sipos, Erdei, Papp Józsi, vagy Zsittnyán Tomi, de hagy ne soroljam tovább a neveket! Valóban örök emlék marad, pláne úgy, hogy megelőzhettem őket a megmérettetésben.

(Mizser Csaba) Mondanál valamit a taktikáról a két versenynap során?
(FARKAS JÁNOS) A taktikánk egyértelműen a tározó nagy pontyait vette célba. Úgy gondoltuk keszegnéppel nem lehet igazán jó eredményt elérni. Körülbelül 80-90 méterre történt az alapetetés, a horgászat pedig az etetés környékének szisztematikus körbedobálásával telt el. Igazunk lett, a nagyobb pontyok rendre az etetés széleiről jelentkeztek.

(Mizser Csaba) Mindenki az etetőanyagodra kíváncsi. Elmondod nekünk, ami publikus róla?
(FARKAS JÁNOS) A használt etetőanyagban semmi ördöngősség nincs, a hiedelmekkel ellentétben. Ez  egy nagyon tartalmas nagyhalas bomba, sok pellettel, főtt magvakkal, színes morzsával dúsított, büdös hallisztes hordozó, amely összefogja a nagy mennyiségű szemes anyagot.

(Mizser Csaba) Hogyan látod a methodozás jövőjét?
(FARKAS JÁNOS) Ha valaminek van jövője a versenyhorgászatban, akkor az a method peca! Az én meglátásom az, hogy magyar körülmények között a klasszikusnak vett angol methodpeca nem igazán eredményes. Mások az adottságok, mint a módszer szülőhazájában, nagyobb a halak mérete, másmilyen adottságúak a vizeink. Kell egy kis magyarosítás a jobb fogási eredmények érdekében, ahogy erre már mások is rájöttek. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem célra vezető, nincs létjogosultsága az angol methodnak – mielőtt még sokan megköveznének -, hanem azt, hogy a magyar viszonyokhoz való igazítással, átalakítással eredményesebbek lehetünk, élménygazdagabb pecákbanlehet részünk.  

(Mizser Csaba) Mik a terveid s jövőre nézve versenyzést illetően?
(FARKAS JÁNOS) Természetesen szeretnék ezután is minél több versenyen részt venni, és csiszolni az általam jónak gondolt method technikát. Remélem, hogy egyre több és több methodos versenyzővel ismerkedhetek meg ezen alkalmak során, ellesve tőlük talán újabb versenytitkokat. Valamint reménykedem abban, hogy a „módszer” egyre népszerűbbé válik kishazánkban, ha lehet ilyet mondani egy ilyen nagyszerű verseny után. Biztos vagyok benne, hogy a method egyre nagyobb tömegeket csábít majd ki a vízpartra.

 

3.hely Kurusta Sándor 1. hely Farkas János 2. hely Sisa József

 

Köszönjük Jani az interjút, további eredményes horgászatot!

Írta: Mizser Csaba
Kép: MOHOSZ.HU
Forrás: MOHOSZ.HU

Kategória: SZÖVETSÉGI HÍREK | Megtekintések száma: 562 | Hozzáadta:: vaskogergely | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
A uCoz technológiájával