Főoldal » 2017 » Február » 10 » MOHOSZ MAGYAR CSAPAT HORGÁSZ VERSENYSPORT GÁLA
11:51
MOHOSZ MAGYAR CSAPAT HORGÁSZ VERSENYSPORT GÁLA

Megnyitotta kapuit a 24. FEHOVA! A nyitónap estélyén a Magyar Országos Horgász Szövetség gálát rendezett, melyre a horgászsport és horgászkultúra minden jeles képviselőjét meghívta! A Rendezvényen elismerések átadására került sor, elsősorban a 2016-os évben hazánkat képviselő versenyhorgászoknak - a magyar úszós válogatott 2016-ban világbajnoki aranyérmet, Walter Tamás pedig egyéni Európa bajnoki címet szerzett -  a magyar horgászsport országos versenyein kiváló eredményt elért sportolóinknak! Elismerésben részesültek a nemzetközi szereplések támogatói is! Továbbiakban érintetlen közöljük Dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnökének nyitóbeszédét!

 

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes, Miniszter Urak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, horgász-, vadász és természetkedvelő Barátaim!

Köszönöm, hogy ismét lehetőségem van a Magyar Országos Horgász Szövetség nevében hazánk legnagyobb horgász-vadász szakkiállításán, a XXIV. FEHOVA ünnepélyes megnyitóján köszönteni Önöket.

Egy év után találkozunk itt és most újra, s örömmel állapíthatjuk meg, hogy a mögöttünk hagyott időszak bizony komoly eredményeket hozott, reményeim szerint egy felívelő, építkező időszak újabb lépéseiként a horgászok, a vadászok, de a jelen kiállítás életében is. Több ezren vannak közülünk, akik mindkét nemes szenvedélynek hódolnak és a következő nemzedékek érdekében is szeretnék biztos kezekben látni a jövőt a magyar vad- és halgazdálkodás, valamint az ágazat eredményeinek szakkiállítási bemutatása tekintetében is.

Ezen bevezető után engedjenek meg néhány gondolatot a magyar sporthorgászat és a horgászsport szerepéről, eredményeiről. A ma már döntően a szabadidős sporthorgászat a MOHOSZ keretein belül jelenleg 28 tagszövetségben és közel 1200 egyesületben már több, mint 400.000 horgászt érintő tevékenység, amely akár családi vagy baráti társaságban is remek alkalmat ad a szabadidő a természetben, a vízpartokon történő hasznos eltöltésére. A dinamikusan növekvő horgászati és horgászturisztikai szektor a családtagokkal együtt már 1 millió embert érint; itt gondoljunk a közös rekreációra, a sportra, a kapcsolódó tevékenységekre, de akár a kifogott hal elfogyasztására is: igen, a horgászat és a halfogyasztás bizonyítottan hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Maga a szektor több ezer munkahelyet tart fenn a jegykiadóktól a halőrökig, a horgászboltosoktól a kikötő üzemeltetőkig; közvetett hatása pedig szintén jelentős pl. a szálláshely-szolgáltatás, a „haltermelés”, vagy a horgászati termékgyártás területén. A teljes ágazat évi több tízmilliárd forint bevételt, benne jelentős költségvetési- és adóbevételt generál és realizál. A felelős, horgászcélú halgazdálkodás hozzájárul a jó környezeti állapot megőrzéséhez, a vízterületek komplex fejlesztéséhez, s a kereskedelmi célú halászatot is megszüntető, kedvező jogszabályi környezet ma már egyértelműen a horgászok érdekét szolgálja. Az új szabályozási környezetben a horgászati célú halkihelyezés eddig is jelentős piaca tovább bővül és felértékelődik, ugyanakkor a kihelyezett hal az állami vagyont növeli. Beszédes szám, hogy a horgászat során kifogott és fogyasztásra elvitt hal fajlagos ráfordítási értéke a piaci beszerzési árhoz viszonyítva akár megtízszereződik.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A MOHOSZ háromszintű rendszerébe szervezett horgászok ma Magyarország legnagyobb létszámú civil szervezeti rendszerét alkotják. Bő egy év alatt több tízezer regisztrált fővel többen lettünk, s ez a tény a rendszer kifehérítésének és a lehetőségek kibővülésének az együttes eredménye. Számunkra, a horgászok számára azonban nem ez, hanem az legfontosabb, hogy valamennyi jelentős állami tulajdonú természetes víz jellemzően 2030.12.31-ig horgász- vagy horgászbarát szervezeti hasznosításban; felelős, szándékaink szerint egyre jobban a horgászok valódi érdekeit képviselő, átlátható és számon is kérhető halgazdálkodóval működik.

Külön örömmel tölt el, hogy 2017-től így végre megvalósult, megvalósulhatott a nagy természetes vizeken a „teljes horgászati lefedettség”, így ma már a Duna, a Tisza, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó területére akár egy területi jegy kiváltása is elégséges, sőt az elektronikus jegyértékesítés szövetségi integrációjának köszönhetően pár napja mindez már otthonról is intézhető. Megelőlegezett bizalom a minőségi továbblépés irányába, hogy Magyarország Kormánya 13 Mrd Ft támogatási keretösszeggel tavaly elfogadta a horgászati célú Nemzeti Halgazdálkodási és Horgászati Stratégiát és a kapcsolódó Országos Horgászati Hálózati Programot. Remélem, hogy hamarosan megkezdődhet a konkrét megvalósítás előkészítése is. Úgy ítélem meg, hogy ezen kiemelkedő fejlesztési lehetőség biztosítása a teljes magyar horgásztársadalom sikere és őszintén remélem, hogy a megvalósítás eredményeit a nem túl távoli jövőben minden horgász közvetlenül érzékelni fogja.

A FEHOVA a magyar vadászat és a horgászat legnagyobb szakkiállítása. Örömmel számolok be itt arról is, hogy e dinamikusan fejlődő kiállítás aktív szervezője, a HUNGEXPO és a MOHOSZ jelentősen tovább tudta fejleszteni kapcsolatait. Az együttműködés eredményeként a horgászok nagyobb, önálló, központi elhelyezkedésű kiállítóteret kaptak, a MOHOSZ pedig hagyományteremtő szándékkal ma 13:00-i kezdettel az idén kiemelkedő sikereket elért magyar horgászsport legnagyobb éves rendezvényét, a IV. Nemzeti Horgászsport Gálát és Támogatói Bankettet is a kiállítás keretében rendezi meg.

A FEHOVA az a rendezvény, ahol a sporthorgászat és a horgászsport jól megfér a nagyszabású találkozó többi résztvevőjével, s a horgászon túl a kilátogató család minden tagja is szép és tartalmas élményeket szerezhet. Kívánom, hogy minden idelátogatónak legyen ez a pár nap ünnep, amely már magában hordozza a napsugaras tavasz, egyben egy újabb sikeres, a természetet tisztelő horgász- és vadászidény ígéretét és igézetét!

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!

A MOHOSZ Facebook odalán megtekinthetők a gálán készített felvételek! 


forrás:mohosz.hu

Kategória: MOHOSZ HÍREK | Megtekintések száma: 242 | Hozzáadta:: vaskogergely | Helyezés: 4.0/1
Összes hozzászólás: 0
avatar
A uCoz technológiájával