Főoldal » 2016 » November » 23 » SZAKKÖNYV MEGJELENÉS
11:49
SZAKKÖNYV MEGJELENÉS

A szövetség felhívja, főként halászati hasznosító egyesületek figyelmét egy újonnan megjelent szakmai kiadvány megismerésére! A Horgászvizek Üzemeltetésének Gyakorlata című könyvet a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke készítette! "a könyv (Horgászvizek üzemeltetésének gyakorlata) 15 évi munkát, megfigyeléseket ölelnek fel és olyan gyakorlati kérdéseket taglal, amellyel számtalanszor találkoztunk egy-egy horgászvízen. Számos tévhitet, esetlegesen rosszul berögzült munkafolyamatot írtunk le (számtalan illusztrációval), amellyel egy horgásztó biztonságosabban üzemeltethető. " - írja felhívó levelében Hegyi Árpád a tanszék dolgozója! A kiadvány elérésének részletei a továbbiakban olvasható! 

 

"Halegészségügy, halfajszerkezet, vízminőségi problémák kezelése és megelőzése, törvényi szabályozás, tavak létesítésének követelményei, stb. Sokáig lehetne sorolni, mennyi fontos átfogó ismeretanyagot tár a vízkezelők, horgászok elé közérthető módon a Horgászvizek üzemeltetésének gyakorlata című, a témát illetően hiánypótló, nemrég megjelent könyvújdonság. A kiadvány miértjeiről Hegyi Árpád szerzőt kérdeztük:

– Mi ihlette a könyv megszületését?

– Néhány évvel ezelőtt egy horgászegyesület elnöke keresett kétségbeesve, hogy vizükben pipálnak a halak és sürgős beavatkozás kellene. A víz zöldes, oxigénhiányra gyanakszanak. A helyszínre utazva kiderült, hogy a halak csupán a felszínen összegyűlt apró állati szervezeteket csipegették, alaposan megtévesztve ezzel a vízkezelőt.


Cellulóz-, illetve trágyázási eljárás kivitelezése

Ekkor gondolkoztunk el társszerzőmmel és egyben feleségemmel, hogy bár rengeteg a horgászattal, horgászvizekkel foglalkozó kiadvány, a vízkezelés problémáira gyakorlatias, az adott helyzetekre  tényleges megoldásokat kínáló mű nem igazán kapható a könyvpiacon.

A gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén halélettannal foglalkozva tehát jogosan merült fel bennünk, hogy a vízkezelés alapvető problémáit és megoldási lehetőségeit hasznos volna hazai környezetre adoptáltan – költségtényezők, közösségi viszonyok, szakmai segítség stb. – összefoglalni. Annak ellenére, hogy a horgászaton keresztül Magyarországon több mint 300.000 embert kötődik a vízhez, e fontos kérdéskörben jókora információs űr tátongott.


Hínár gépi vágása és kitermelése


Süllő jelölése fonaljellel

– Tehát ez a könyv a horgászoknak szól?

– Igen. Egy horgászvizet persze elsősorban az egyesület vezetősége vagy a tógazda felügyel, de azt mindenkinek érdemes megértenie, hogy történetesen egy egyesületi horgászvíz minden horgász közös tulajdona, állapota minden tag közös érdeke és felelőssége. A könyv által átadott ismeretanyag így minden horgász számára fontos tudáskincs, és ha minden részletével nem is, de a víz- és halegészség legfontosabb sarokpontjaival nem árt mindenkinek tisztában lennie.

– A könyvajánlóban többek között a „leggyakrabban előforduló problémák és azok kezelése” címsor is szerepel. Melyek ezek?

– Oxigénhiány és algaburjánzás összefüggései, vízkezelései technológiák, gyógyszerek kijuttatása, leggyakoribb halbetegségek, hogy csak néhány kerüljön említésre. Ezen problémák ismerete és sok esetben a közösségi munka segítségével olykor szinte filléres költségű kezelése főleg annak tudatában fajsúlyos tényező, hogy a horgászvizek a befektetett munka és pénz, illetve a kinevelt halállomány függvényében egyre nagyobb értéket képviselnek. Ezen érték pusztulása vagy megmaradása a tét akkor, mikor vizeink egy-egy adott problémájával állunk szemben.


Algabiomassza terepi meghatározása


Pontytetű fertőzés


Pikkelyborzolódás ezüstkárásznál

– Milyen alapvető hibákat lehet véteni egy horgászvíz kezelése kapcsán?

– Ahhoz képest, hogy egy-egy horgászvíz kialakításába, fenntartásába olykor micsoda jelentős munkaenergia és sok-sok milliós pénzösszeg van fektetve, sajnos nagyon sokszor tapasztalható, hogy a legalapvetőbb, csúcsminőségben is legfeljebb pár százezer forintos kontrolleszközök  – oxigénmérő és PH-mérő műszer – nem állnak rendelkezésre. A vizekben féltve őrzött 10 meg 20 pluszos halak függvényében ez igazán érthetetlen.

Pedig az ezekkel a műszerekkel végzett vizsgálat tulajdonképpen az a legfontosabb kontrolltevékenység, amivel legtöbbet tehetünk vizeinkért. A heti rendszerességben javasolt, de egyes esetekben naponta vagy akár napszakonként is szükséges ellenőrzés elengedhetetlen alapfolyamata a vízkezelésnek.


Sávos klórmeszezési eljárás


A dobóháló szakszerű elvetése

A vízkezelés címszó alatt nem feltétlenül kell mindig valami bonyolult dologra gondolni. Általában ez a víz fizikai állapotának egyszerű és gyors vizsgálatát és egy kicsit hozzáértőbb szemrevételezést jelent.

– A könyvajánló ígéri, hogy leszámol számos tévhittel és rosszul berögzült vízkezelési munkafolyamattal. Leggyakrabb formái ezeknek?

– Kiemelten az alga elleni védekezés módját lehet említeni, amelynél a mészhidrát és a klórmész használata nincs a megfelelő tudásra alapozva. Ugyanez igaz a halbetegségekre is. Általában mindenki a klórmeszet „akarja”, mint berögzült, mindenre jónak hitt megoldást. Pedig egy pontytetű fertőzés esetében a klórgáztól menekülő hal csak még messzebbre viszi, terjeszti az élősködőt. Ilyen esetben például a pontytetű vedlését gátló – így pusztulását okozó – anyag használata sokkal célravezetőbb.


Süllőfészek készítés


Mélységi vízmintavétel

De lehet említeni halszállításkor a preventív, vízsózással elérni kívánt fertőtlenítő védekezést is, ami a megfelelő mérték esetén ér csak valamit. És persze vannak abszolút semmibe sem kerülő probléma megelőző tényezők is, amire sokan még ma sem fordítanak megfelelő figyelmet. Ilyen a hal vásárlás előtt történő kötelező és alapos szemrevételezése és megvizsgálása, adott esetben pedig a „nemet mondás” tudománya. Sosem szabad elfeledni, hogy az olcsó hal, olykor a legdrágább hal.

– Hogyan lehet hozzájutni a kiadványhoz?

A könyvet saját gondozásban terjesztjük, így közvetlen kapcsolati csatornáinkon lehet megrendelni telefonon a +36 20 350 4533 számon, illetve a lefler.kinga@gmail.com címen

a szerzők"

Köszönet a riportért a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének! forrás: KHESZ.HU

 

 

Kategória: SZÖVETSÉGI FELHÍVÁSOK | Megtekintések száma: 415 | Hozzáadta:: vaskogergely | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
A uCoz technológiájával